Pred ministerstvo doniesli dve postele.

Štát podľa nich nemá rovnaký meter.
Zástupcovia odkázaných dôchodcov tvrdia, že rokovania nikam nevedú. A tak dnes prišli pred ministerstvo práce.


Vchod budovy ministerstva práce dnes zabarikádovali nemocničné postele. Na ne sú odkázaní starí a chorí ľudia. Lenže nie na všetkých má štát rovnaký meter. Kým štátne lôžko prepláca slušnou sumou, neverejné len almužnou.


A ani tej sa chorí často nedožijú. Minister práce síce plánuje zmeny, no úplne iné, ako od neho aktivisti žiadajú. Vraj peňazí už dostali dosť. Lôžka pre nevládnych dôchodcov v nemocniciach stále chýbajú. V neverejných zariadeniach je zas opatera pridrahá. Spravodlivé financovanie ešte nikto nevymyslel. Títo ľudia sa o seniorov v domovoch starajú, no takto to vraj ďalej nejde.
Zástupcovia odkázaných dôchodcov tvrdia, že rokovania nikam nevedú. A tak dnes prišli pred ministerstvo práce ukázať, akoto v tomto štáte funguje. Nevládny človek v súkromnom zariadení dostáva menej peňazí ako ten v štátnom. Pritom opatera je rovnaká. Navyše na príspevok od samosprávy sa čaká aj desať mesiacov.


„Odkázaní seniori neverejných poskytovateľov zomierajú bez centa pomoci z verejných zdrojov. Zatiaľ čo tí vo verejných zariadeniach dostávajú dve tretiny na svoju službu a stačí im zaplatiť dôchodok," vysvetľuje Anna Ghanamová zo Združenia prijímateľov sociálnych služieb.


Od štátu pýtajú roky riešenie – zrovnoprávniť ľudí v štátnych a neštátnych domovoch. A aby peniaze dostávali priamo od štátu, nie cez samosprávy, ktoré proces zdržiavajú. „Legislatíva je zlá. Umožňuje, aby samospráva točila s občanmi tak, ako sa im rozpočtovo hodí," dodáva Milada Dobrotková z Asociácie prijímateľov sociálnych služieb.
Minister práce Ján Richter tieto požiadavky akceptovať neplánuje. Na stole má úplne iný návrh.

Rezervácia termínu

Po odoslaní rezervácie Vás budeme čo najskôr kontaktovať, aby sme potvrdili termín. Ďakujeme.